top of page
s-well-mP8HvwFA_dw-unsplash_edited.jpg

BLOG

Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes en handige tips!

De kracht van extra virgin olijfolie šŸ«’

Stel je voor: een enkel ingrediĆ«nt dat niet alleen je gerechten verrijkt, maar ook je lichaam van binnenuit voedt. Extra virgin olijfolie is zoā€™n superfood ā€“ niet alleen een smaakmaker, maar ook een medicijn in de keuken. Als KPNI-therapeut weet ik hoe krachtig deze natuurlijke olie kan zijn voor je immuunsysteem, je darmen en je algehele welzijn."


Olijfolie is afkomstig van het vruchtvlees en de pitten die samen tot een pulp worden vermalen en daarna geperst tot olijfolie. Waarbij het palet grofweg te verdelen valt in mild en robuust. Groenere olijven leveren een stevigere en robuustere smaak ten opzichte van de meer rijpere en donkerdere olijven.

De kwaliteit van extra virgin olijfolie hangt sterk af van de versheid en rijpheid van de olijven. Olijven worden vaak met de hand geplukt op het perfecte moment, wanneer er zowel groene als wat donkerdere olijven aan de boom hangen. De groenere olijven zorgen voor een hogere concentratie aan antioxidanten, zoals polyfenolen, die bijdragen aan de gezonde eigenschappen van de olie.

Direct na de oogst worden de olijven zo snel mogelijk naar de molen gebracht, vaak binnen 24 uur, om oxidatie te voorkomen. Oxidatie kan de smaak en voedingswaarde van de olijfolie negatief beĆÆnvloeden. Om als ā€˜extra virginā€™ te worden geclassificeerd, moet de olie voldoen aan strikte normen wat betreft zuurtegraad en smaak. Als olie ranzig is, ruik je dat meteen, dat is niet heel moeilijk. Lastiger wordt het waarbij de vroege vorst over de olijven is gegaan. Olijven worden geoogst in november - december. En als het dan gevroren heeft, ruik en proef je dat. De olijfolie smaakt dan een beetje naar nat hout. Gelukkig wordt olijfolie naast de laboratorium metingen ook getest door een panel van deskundigen om te zorgen voor een perfecte balans tussen smaak en voedingswaarde.


In de KPNI staat voeding centraal voor het optimaliseren van ons immuunsysteem, en extra virgin olijfolie speelt hierin een sleutelrol dankzij de antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen. olijfolie bevat verschillende stoffen die heilzaam zijn voor ons lichaam, zoals omega 9-vetzuren, polyfenolen en fytosterolen.


Deze stoffen kunnen bijdragen aan:

  1. goede celfunctie, de omega-9 vetzuur is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur en onderdeel van iedere lichaamscel

  2. bescherming van hart- en vaat ziekten, olijfolie bevat relatief veel vitamine E deze vet oplosbare vitamine beschermt ons lichaam tegen oxidatie. Vitamine E heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan de productie van ontstemingsbevorderende moleculen verminderen. Dit verlaagt de kans op vaatontsteking.

  3. het speelt een ondersteunden rol in het bouwproces van steroĆÆde hormonen en vitamine D, die worden gesynthetiseerd uit cholesterol. Olijfolie bevat gezonde vetten die essentieel zijn voor de productie en balans van deze stoffen in het lichaam.

  4. de ontstekingsremmende werking die nodig is in ons lichaam. De polyfenolen die in olijfolie zitten hebben een ontstekingsremmende werking en functioneren als antioxidant.


Gebruik (extra virgin) olijfolie als basis voor je salades of als gezonde vetbron tijdens het koken. Daarnaast is olijfolie zeer geschikt voor marinades. De volle smaak van extra virgin olijfolie is ideaal voor het maken van vinaigrettes of als basis voor marinades van vlees, vis of groenten. Olijfolie kan worden gebruikt als dip voor brood of om over gegrilde groenten, pasta, of pizza te drizzelen voor extra smaak. Groenten en aardappelen kunnen met olijfolie worden geroosterd om een knapperige textuur en diepe smaak te krijgen. Olijfolie is een essentieel ingrediƫnt in mediterrane sauzen, zoals pesto en tapenade.


Ook als huid, haar en nagelverzorging past olijfolie als natuurlijke vochtinbrenger, gezichtsreiniger of zelfs als make-up remover. Olijfolie is hydraterend en bevat antioxidanten zoals vitamine E. Olijfolie kan worden gebruikt als een voedend haarmasker om droog haar te hydrateren, gespleten punten te behandelen en glans toe te voegen. Het masseren van olijfolie in de nagelriemen kan helpen om de nagels te versterken en de huid rondom de nagels te verzachten. Je kunt olijfolie gebruiken om droge of gebarsten lippen te hydrateren.


Het past perfect binnen een voedingspatroon dat gericht is op een gezonde levensstijl volgens KPNI.

Kortom, olijfolie is een veelzijdig product dat niet alleen in de keuken, maar ook op het gebied van gezondheid, schoonheidsverzorging en zelfs in huis een waardevolle rol kan spelen.


Een mooi artikel over de gezondheidsvoordelen van extra virgin olijfolie




Benieuwd naar de olijfolie die het beste is voor jouw gezondheid? Bezoek onze winkel Echt Olijf (https://www.echtolijf.nl/) in Boschstraat 28 in Breda. En ontdek ons assortiment.


Mocht je na het lezen van deze blog meer willen weten wat ik voor je zou kunnen betekenen, stuur mij dan een berichtje zodat we er samen naar kunnen kijken.



Liefs Beata šŸ’š

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page